Kompakta egnahemshus är dagens trend

”Mindre hus är lättare att bygga, billigare och mer ekologiska”

 

Kompakt boende är inte en förbigående trend. Under de senaste fem åren har en betydande förändring skett i storleken på nya egnahemshus som byggs. Nya hus har mer sällan en bostadsyta på över 150 kvadratmeter.

Förut tänkte man att ett nybygge skulle ha en så stor bostadsyta som budgeten tillät, men idag värdesätter många byggare de fördelar ett mindre hus kan ge. Enligt arkitekt Antti Heikkilä finns det många orsaker bakom förändringen. Ett kompakt hus är energieffektivt och mer ekologiskt. Då bostadsytan är mindre blir även byggkostnaderna lägre. Rent praktiskt är det billigare och lättare att upprätthålla ett mindre hus. De flesta vill inte heller binda hela sin förmögenhet till ett hus.

– Det har skett en klar förändring i tänkesättet. Förut var 150 kvadrat oftast ett minimum i nybyggen, idag går övre gränsen där, konstaterar Antti Heikkilä. Det minsta egnahemshus som Heikkilä har ritat är under 50 kvadratmeter. Antalet kvadratmetrar korrelerar nödvändigtvis inte med funktionaliteten. Ju mindre hus, desto mera tid bör man lägga på planering.

– Med fiffiga lösningar kan ett mindre hus också kännas öppet och ljust. Genom att undvika onödiga korridorer och slå samman kök, matsal och vardagsrum får man skapat denna känsla.

Mindre tomt, färre bekymmer

 

Bekvämlighet är dagens ord som tas i beaktande då man planerar ett hus eller väljer tomt. En stor tomt är inte längre önskedrömmen för husbyggare. Många vill slippa det extra arbetet en större tomt för med sig: krattande, snöskottande och gräsklippning.
En mindre tomt kan också kännas väl skyddad med egen ro.

– En mysig altan eller uteplats tas oftast med in i planeringen i ett tidigt skede. Genom att glasa in altanen kan man förlänga utesäsongen långt in på hösten, tipsar Antti Heikkilä.

Att bo i ett egnahemshus är fortfarande populärt bland finländare. Att få bestämma själv, att vara oberoende av andra och de rekreationsmöjligheter en egen gård kan ge tilltalar.
Många vill även slippa den stress ett bygge för med sig och väljer att anlita professionella byggare.

– Att slita och bygga själv lockar inte. Idag är det mer allmänt att en stor del av huset beställs färdigt eller att hela huset levereras nyckelfärdigt.

Solbågen i Pargas är ett bostadsområde där storleken på tomterna varierar mellan 300–500 kvadratmeter.
Byggnadsrätten varierar mellan 150–250 kvadrat.