Kompaktit omakotitalot ovat rakentajien mieleen

”Pieni talo on helpompi, halvempi ja ekologisempi”

 

Kompakti asuminen ei ole ohimenevä trendi. Reilussa viidessä vuodessa uusien omakotitalojen neliöissä on tapahtunut merkittävä muutos ja tänä päivänä harva uusi talo on huoneistoalaltaan yli 150 neliötä.

Ennen omakotitalo rakennettiin niin suureksi kuin budjetti salli, mutta tänään moni arvostaa pienemmän pinta-alan tuomia hyötyjä. Arkkitehti Antti Heikkilän mukaan syitä on monia: kompakti talo on energiatehokkaampi ja ekologisempi, se on edullisempi rakentaa eikä taloprojektiin enää haluta sitoa koko omaisuutta. Pientä taloa on myös helpompi ylläpitää ja siivota.

– Ajatustapa on muuttunut. Aiemmin 150 neliötä oli usein minimi, nykyään se on käytännössä maksimi, arkkitehti Antti Heikkilä sanoo. 
Pienin omakotitalo, jonka Antti Heikkilä on suunnitellut, on alle 50 neliötä. Neliömäärä ei kerro talon käytettävyydestä, arkkitehti muistuttaa. Mitä pienempi talo, sitä enemmän suunnitteluun kannattaa panostaa.
– Hyvällä suunnittelulla pieneenkin taloon saadaan avaruutta ja valoisuutta. Ison talon tuntua saa esimerkiksi jättämällä turhat käytävät pois ja yhdistämällä keittiön, ruokailun ja olohuoneen yhdeksi tilaksi, Heikkilä sanoo.

Pieni tontti on vaivaton

 

Vaivattomuus on iso trendi asumisessa ja se huomioidaan niin talon suunnittelussa kuin tontin valinnassakin, Heikkilä toteaa. Suuri tontti ei enää ole omakotitaloasujan ykköshaave, sillä yhä harvempi kaipaa haravoinnin, lumitöiden ja ruohonleikkuun tuomaa lisätyötä. Pienemmälläkin tontilla on mahdollisuus omaan rauhaan ja suojaisaan oleskeluun.

– Viihtyisä terassialue suunnitellaan usein jo alkuvaiheessa. Lasitetuilla terasseilla saa jatkettua ulkokautta pitkälle syksyyn, Antti Heikkilä vinkkaa.

Omakotitalo on edelleen monen suomalaisen suosima asumismuoto. Riippumattomuus muista, oman pihan tuomat virkistys- ja rentoutumismahdollisuudet ja oma päätösvalta puhuttelee suomalaisia. Talon rakentaminen sen sijaan jätetään yhä useammin ammattilaisten käteen. Hartiapankkirakentaminen on vähentynyt samaan tahtiin kuin mukavuuden arvostus on lisääntynyt.

– Tänä päivänä on yleistä, että hankitaan iso osa talosta valmiina tai koko talo avaimet käteen -periaatteella. Pienentämällä talon kokoa voi säästää pitkän pennin rakennuskustannuksissa, Antti Heikkilä toteaa.

Paraisten Aurinkokaaressa tontit ovat pinta-alaltaan 300-500 neliömetriä.
Tonttien rakennusoikeus vaihtelee 150-250 neliömetriin.